Víte, co je Blackburnovo kyvadlo, Schrödingerova kočka, Kritická teplota, Erdösovo číslo, Kleinová láhev, Sierpinského koberec, Penroseovo dláždění, Rejewského bomba? Víte, jak psát neviditelným písmem? Jak funguje elektronický podpis a jak jsou zabezpečeny internetové platby? Proč drží voda pohromadě a co společného má marihuana a čokoláda? Chcete se zapojit do hledání rekordně velkých prvočísel? Zajímá vás chaotická dynamika, termojaderná fúze, holografie, supravodivost? Chtěli byste vidět tokamak, termojaderný reaktor, Leksellův gamma nůž či unikátní laserový systém PALS? Najdete liché dokonalé číslo? Uměli byste rozpléct DNA? Tušíte, jak vyrobit ze sazí diamant, které prvky z periodické tabulky můžete sníst? Víte, jaká je nejkrásnější rovnice na světě? Dá se spálit ledem a může být kyselina vitamín? Dokážete vypočítat, kolik železa vám koluje v žilách? Slyšeli jste o experimentech s názvy jako Franck Hertz, Rutherford, Millikan, Doppler, Teslův transformátor, Michelsonův pokus? Chtěli byste si změřit elementární elektrický náboj, měrný náboj, Planckovu konstantu, magnetické pole Země? Sestrojíte pravidelný 17-úhelník pomocí pravítka a kružítka? Chtěli byste něco slyšet o teorii všeho, fraktálech? Myslíte si, že existuje jediné nekonečno? Jsme všichni z hvězdného popela?


Týden pro studenty středních škol plný vědy
http://tydenvedy.fjfi.cvut.cz
červen 2010

Proč jsou čísla nádherná? To je jako ptát se, proč je nádherná Beethovenova Devátá symfonie. Když nevíte proč, nemůže vám to nikdo vysvětlit. Já vím, že čísla jsou nádherná. A jestli nejsou, tak potom už není nic.

111 let součtu doby uplynulé od jeho narození a smrti

Týden vědy, který navazuje na tradici Fyzikálního týdne z let 1999 až 2009, je již dvanáctým rokem pořádán pro cca 200 studentů středních škol České republiky na katedře fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze. Je určen fyzikálně , matematicky a informačně nadaným a motivovaným studentům, kteří uvažují o studiu na přírodovědných oborech vysokých škol. Hlavní náplní je seznámení s formou vědecké komunikace, demonstrace vybraných přírodních jevů pro hlubší pochopení teoreticky vykládané látky a seznámení s některými tématy vrcholného výzkumu v České republice.

Poděkování

Týden vědy je realizován s laskavou podporou:

Nadačního fondu teoretické fyziky


Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT


Českého vysokého učení technického v Praze

Výstupy TV 2010

Sborník Jednotlivé presentace a příspěvky Seznam účastníků

Fotodokumentace