Cestování

Na akci a z ní

Na Týden vědy na Jaderce dorazte ideálně dle programu v průběhu registrace. Zahájení a ukončení programu bude probíhat v budově děkanátu na adrese Břehová 7, Praha 1.

Varianty jízdného v Praze

Počítejte s tím, že budete muset každý den dojíždět na akci. Odhadem budete muset podniknout minimálně 12 cest, každý den do města a zpět. Máte 3 možnosti - jezdit na jednotlivé jízdenky (nejdražší), objednat si u nás paušální jízdné (300 Kč, pro vás nejjednodušší), nebo si koupit tramvajenku (260 Kč/měsíc, nejlevnější, ale komplikovanější). Podrobnosti k jízdenkám na území Prahy naleznete na webu Dopravního podniku.

Jednotlivé jízdenky

Pokud je vám 15 a více, můžete využívat jízdenky v cenách 32 Kč/90 min či 24 Kč/30 min. Vzhledem k vysokému počtu přesunů vás to vyjde nejdráž. Pokud byste jízdenku neměli a chytli vás, tak ještě dráže (viz přirážky).

Paušální jízdné

Pokud si v přihlášce zatrhnete, že chcete paušální jízdné, zaplatíte předem s přihláškou 300 Kč, což může být praktické, pokud chcete jízdné proplatit od školy. Jízdenky dostanete v neděli při registraci - jenom se tedy musíte dostat na místo akce (nejspíše si koupit jednu jízdenku). Paušální jízdenky platí po Praze, neplatí na vlaky a příměstské spoje.

Jak na tramvajenku?

Jako průkaz, ke kterému je možné vydat papírovou tramvajenku, je možné použít platný ISIC, pokud studujete v školu v ČR. Pokud ISIC nemáte, pak jste ve věku 15 až 19 v kategorii Junior. Můžete si ale nechat vystavit kartičku PID - potřebujete vyplněný formulář (Žádost o vydání časové jízdenky) a při vystavení předložit občanský průkaz, svojí fotografii (3,5 cm x 4,5 cm) a zaplatit 30 Kč. Pokud už vám je 19, tak musíte mít ISIC, nebo na formuláři vydání kartičky PID potvrzení o studiu, a ještě k tomu pak s sebou vždy nosit ten malý formulář potvrzení o studiu v daném školním roce. Otevírací doby prodejních míst naleznete na webu PID - v neděli má sice většina zavřeno, ale otevřeno je např. na Hlavním nádraží či na stanici metra Můstek.

Alternativně můžete mít čipovou kartu "Lítačku", která je ovšem dražší. Pak na ní můžete mít nahranou elektronickou jízdenku. Nicméně nám přijde celkově trochu praktičtější papírová. Stále musíte mít nějaké to potvrzení o studiu, pokud je vám 19 a více.

Jak trefit po Praze?

Doporučujeme používat IDOS nastavený na PID (či aplikaci - viz Google Play). Můžete v něm vyhledávat dokonce i podle adres a bude se vám snažit nejrychejší spoj včetně času na přesun. Nicméně jezděte raději tak abyste měli rezervu minimálně jednoho dalšího spoje + nějaký rezervní čas na přesun.

Cestovní náklady

Cestovné, až na několik výjimek (cesty na exkurze za Prahu - Ondřejov, Dolní Břežany - u těch naopak jak zajistíme jízdenky, tak je nebudete muset platit), nebudeme proplácet. Doporučujeme se v případě potřeby obrátit např. na rodičovské sdružení při vaší střední škole, která někdy podporují účast svých žáků na vzdělávacích aktivitách.

Ukázka projektu

Zaujala tě akce?

Podívej se na aktuální ročník!


Ukázka z miniprojektu u tokamaku

Vědecká témata

Jaké byly miniprojekty ve 20. ročníku?