Cestování 2022

Na akci a z ní

Na Týden vědy na Jaderce dorazte ideálně dle programu v čase registrace prvního dne. Zahájení a ukončení programu bude probíhat v budově děkanátu na adrese Břehová 7, Praha 1.

Cestu na akci i z ní si zajišťujete sami, finančně i organizačně. Doporučujeme se zeptat na škole, jestli by vám škola či rodičovské sdružení neproplatili cestu.

Jízdné v Praze

Počítejte s tím, že koleje rozhodně nejsou v pěší vzdálenosti od místa konání Týdne vědy, takže budete muset každý den dojíždět. Odhadem budete muset podniknout minimálně 12 cest, každý den na akci a zpět. Co se týče jízdného, máte tři možnosti: jezdit na jednotlivé jízdenky (nejdražší), objednat si v přihlášce paušální jízdné (300 Kč, asi nejjednodušší, ale uzavíráme v přihlášce možnost dřív, abychom je stihli objednat), nebo si koupit průkazku PID čili Pražské integrované dopravy (nejlevnější, ale komplikovanější). Podrobnosti k jízdenkám na území Prahy naleznete na webu Dopravního podniku.

Pozor na to, abyste měli jízdenky. Pokud nemáte jízdenku či si časovou zapomenete označit a chytí vás, budete platit pokutu, která začíná na 1 000 Kč, takže se to nevyplatí.

Prakticky všichni účastníci by měli mít alespoň 15 let. Ale pro informaci – mladší 15ti let nemusí platit jízdné, ale musí mít nějaký u sebe originální doklad se jménem, fotkou a současně potvrzující jejich věk.

Jednotlivé jízdenky

Od 15 let můžete využívat jízdenky pro dospělé v cenách 40 Kč/90 min či 30 Kč/30 min. Vzhledem k vysokému počtu přesunů vás to vyjde nejdráže.

Paušální jízdné

Pokud si v přihlášce zatrhnete, že chcete paušální jízdné, zaplatíte předem s přihláškou 300 Kč, což může být praktické, pokud chcete jízdné proplatit od školy. Jízdenky dostanete v neděli při registraci – jenom se musíte dostat na místo akce (nejspíše si koupit jednu jízdenku). Paušální jízdenky platí po Praze, neplatí na vlaky a příměstské spoje.

Pozor – paušální jízdné budeme zařizovat pouze, pokud se přihlásí alespoň 20 osob a uzávěrka na něj bude v dřívějším termínu.

Průkaz PID (tramvajenka/lítačka)

Pražský dopravní podnik nabízí velké slevy na dlouhodobé průkazky. Pozor – liší se podmínky pro mladší 18 let a od 18. narozenin.

Pořízení je sice trochu složitější, ale cena nejnižší. Jedna možnost je vyřídit nákup na prodejním místě, ale tam musíte dojet a v neděli má většina zavřeno. Postup elektronického nákupu je zhruba následující

  • Registrujete se na webu PID.
  • Doplníte do své registrace svůj identifikátor – může jít o kartu Lítačka, bezkontaktní karty MasterCard či VISA, In Kartu či mobilní aplikaci PID Lítačka; v případě karet bez fotky musíte nahrát do systému svou fotku.
  • Pravděpodobně budete muset potvrdit svůj věk, pokud chcete slevu. On-line to jde vyplněním čísla platné karty ISIC, pokud ji máte. Pokud ISIC nemáte, tak pravděpodobně budete muset zajít na kontaktní místo. Starší 18 let musí mít potvrzení o studiu (či ISIC).
  • Koupíte si kupon – cena měsíčního kuponu je 130 Kč (pokud by se nepodařilo získat slevu, tak dospělí platí 550 Kč na měsíc).

Jak trefit po Praze?

Doporučujeme používat IDOS nastavený na PID (či aplikaci - viz Google Play či App Store). Můžete v něm vyhledávat i podle adres a bude se vám snažit nejrychlejší spoj včetně času na přesun a umí už sledovat i aktuální zpoždění spojů. Nicméně jezděte raději tak abyste měli rezervu minimálně jednoho dalšího spoje + nějaký rezervní čas na přesun. Dobré jsou také Google mapy či Mapy.cz.

Cestovní náklady

Cestovné si platíte sami, až na několik následujících výjimek.

  • Exkurze za Prahu – hvězdárna Ondřejov, ÚJF Řež a ELI Dolní Břežany (jízdenky by měl mít doprovod).
  • Jízdenky na miniprojekty v Řeži a Dolních Břežanech (o jízdenky byste si měli říct v neděli u registrace).

Doporučujeme se v případě potřeby obrátit např. na rodičovské sdružení při vaší střední škole, která někdy podporují účast svých žáků na vzdělávacích aktivitách. Pokud byste měli s cenou jízdného ale velké problémy a velkou motivaci se akce zúčastnit, ozvěte se nám.

Novinky posledních let

Ukázka projektu

Zaujala tě akce?

Uvažuješ-li o účasti, vyplň nám e-mail do formuláře a napíšeme ti, až spustíme přihlašování.


Ukázka z miniprojektu u tokamaku

Vědecká témata

Co si budete moci zkusit změřit, zpracovat a prezentovat?