Cestování

Na akci a z ní

Na Týden vědy na Jaderce dorazte ideálně dle programu v průběhu registrace. Zahájení a ukončení programu bude probíhat v budově děkanátu na adrese Břehová 7, Praha 1.

Cestu na akci i z ní si zajišťujete sami, finančně i organizačně.

Jízdné v Praze

Počítejte s tím, že koleje rozhodně nejsou v pěší vzdálenosti od místa konání Týdne vědy, takže budete muset každý den dojíždět. Odhadem budete muset podniknout minimálně 12 cest, každý den na akci a zpět. Co se týče jízdného, máte tři možnosti: jezdit na jednotlivé jízdenky (nejdražší), objednat si u nás paušální jízdné (300 Kč, pro vás nejjednodušší), nebo si koupit průkazku PID čili Pražské integrované dopravy (2O Kč pod 15 let, 150 Kč/měsíc od 15 let, nejlevnější, ale komplikovanější). Podrobnosti k jízdenkám na území Prahy naleznete na webu Dopravního podniku.

Jednotlivé jízdenky

Pokud je vám 15 a více, můžete využívat jízdenky v cenách 32 Kč/90 min či 24 Kč/30 min, pod 15 let stojí tytéž jízdenky 16 Kč/90 min, resp. 12 Kč/30 min. Vzhledem k vysokému počtu přesunů vás to vyjde nejdráž. Pokud byste jízdenku neměli a chytli vás, tak ještě dráže (viz přirážky).

Paušální jízdné

Pokud si v přihlášce zatrhnete, že chcete paušální jízdné, zaplatíte předem s přihláškou 300 Kč, což může být praktické, pokud chcete jízdné proplatit od školy. Jízdenky dostanete v neděli při registraci - jenom se tedy musíte dostat na místo akce (nejspíše si koupit jednu jízdenku). Paušální jízdenky platí po Praze, neplatí na vlaky a příměstské spoje.

Průkaz PID

Pražský dopravní podnik nebízí celkem masivní slevy na dlouhodobé průkazky. Účastníků Týdne vědy se týkají tři kategorie: dítě (do dne 15. narozenin), junior (15-18 let) a student (ode dne 18. narozenin s platným potvrzením o studiu v ČR). Mimopražským se pořízení průkazu PID může vyplatit finančně, ale možná ne časově (u kontaktních míst dopravního podniku se mohou tvořit dlouhé fronty). S příslušnou legitimací (tzv. "průkaz PID", 20 Kč) je pro dítě přeprava v rámci Prahy (ne jejího okolí, ale tam se v rámci Týdne vědy nedostanete) zcela zdarma a pro juniora a studenta za 130 Kč (měsíční kupón).

  • Dítě (do 15 let): Nejjednodušší je hned po příjezdu do Prahy zajít na některé kontaktní místo dopravního podniku (jedno je přímo na Hlavním nádraží, další na nedalekém Můstku), předložit občanský průkaz, cestovní pas nebo rodný list spolu s fotografií o rozměru 3,5x4,5 cm a za 20 Kč si nechat vystavit průkaz PID. Ten vám bude fungovat jako jízdenka.
  • Junior (15-18 let): postup je stejný jako u dítěte, akorát kromě průkazu PID (20 Kč) si také musíte koupit měsíční kupón za 130 Kč.
  • Student (18+ let s platným potvrzením o studiu v ČR): postup je stejný jako u juniora, akorát kromě občanského průkazu musíte předložit i platné potvrzení o studiu v ČR anebo ISIC.

Alternativně si můžete pořídit čipovou kartu "Lítačku", která je ovšem dražší a je s ní víc práce. Pak na ní můžete mít nahranou elektronickou jízdenku. Nicméně nám přijde celkově trochu praktičtější papírová. Stále musíte mít nějaké to potvrzení o studiu, pokud je vám 19 a více.

Jak trefit po Praze?

Doporučujeme používat IDOS nastavený na PID (či aplikaci - viz Google Play). Můžete v něm vyhledávat dokonce i podle adres a bude se vám snažit nejrychejší spoj včetně času na přesun. Nicméně jezděte raději tak abyste měli rezervu minimálně jednoho dalšího spoje + nějaký rezervní čas na přesun.

Cestovní náklady

Cestovné, až na několik výjimek (cesty na exkurze za Prahu - Ondřejov, Dolní Břežany - u těch naopak jak zajistíme jízdenky, tak je nebudete muset platit), nebudeme proplácet. Doporučujeme se v případě potřeby obrátit např. na rodičovské sdružení při vaší střední škole, která někdy podporují účast svých žáků na vzdělávacích aktivitách.

Ukázka projektu

Zaujala tě akce?

Uvažuješ-li o účasti, vyplň nám e-mail do formuláře a napíšeme ti, až spustíme přihlašování.


Ukázka z miniprojektu u tokamaku

Vědecká témata

Co si budete moci zkusit změřit, zpracovat a prezentovat?