Stravování 2019

Ve zkratce - část stravování vám můžeme zajistit a jeho míru si zvolíte v přihlášce. Nicméně alespoň nějakou část stravování si budete muset zvládnout pořídit sami. Podrobněji dále. Uvedeme i nějaké tipy, kde se dá jídlo koupit.

Snídaně

Snídaně v místní menze budeme schopní zajistit, pouze pokud budete ubytováni na kolejích na Strahově. V tom případě budou stát 450 Kč. Snídaně budou vydávané od 7.30 ráno. Pokud si objednáte ubytování o den předem, tak pro neděli snídani nemáte, až od pondělí s ostatními. Upozorňujeme, že k úrovni snídaní na Strahově měli někteří bývalí účastníci TV@J výhrady.

Na Větrníku by byly snídaně drahé a museli bychom je předem objednat pro většinu z vás. Proto je nezajišťujeme. Bude pro vás levnější si nakoupit snídani např. v supermarketu.

Obědy

V rámci přihlášky si můžete objednat oběd v neděli v ceně 120 Kč (situovaný v Jídelně Apetit, kam se do Břehovky hromadně vydáme pěšky) a obědy v týdnu v ceně 90 Kč (situované podle toho, kde účastník v době oběda je, buď v menze Právnické fakulty UK, nebo kdekoli jinde se stravenkami v hodnotě 150 Kč). Výhoda toho, že si obědy objednáte přes nás, je v tom, že je můžete zaplatit už v rámci účastnického poplatku a že jsou relativně levnější, než co kolem poledne v centru Prahy běžně seženete (viz příspěvek 60 Kč na stravenku). Je možné se najíst levněji, ale většinou teplé jídlo vyjde stejně draho či dráž i výrazně dráž. Levněji vyjde jenom ze supermarketu nebo ve fast-foodu. Oběd v týdnu zahrnuje hlavní jídlo a polévku, v neděli pouze hlavní jídlo.

Letos (2019) kvůli problémům v komunikace s menzou Karlovo náměstí a restaurací Castle Residence budeme obědy organizovat pouze v jedné menze, a to v menze Právnické fakulty. Ve středu, čtvrtek a pátek, kdy se program všech účastníků odehrává v Břehovce, tedy zde budou obědvat všichni, kdo si na tyto dny oběd předplatili. V pondělí a úterý budou ti, jejichž miniprojekt se odehrává na Břehovce, rovněž obědvat v menze Právnické fakulty, zatímco všichni ostatní dostanou stravenky v hodnotě 150 Kč na den a budou si moci koupit jídlo, kdekoli se jim zachce. Doporučujeme se zeptat garanta miniprojektu, co by doporučoval, nebo rozkliknout seznamy na konci této stránky.

Jak se dostat do menz a jídelen

  • Jídelna Apetit (Dlouhá 736/23, Praha 1, nedělní oběd): Účastníci sem na nedělní oběd budou zavedeni pěšky z Břehovky. Kdo nepůjde s davem, může se řídit mapou.
  • Menza Právnická (Nám. Curieových 7, Praha 1, nejbližší menza k Břehovce): Honosný vchod do budovy Právnické fakulty UK je přímo u tramvajové zastávky Právnická fakulta, s výhledem na Čechův most. Po průchodu dvěma skleněnými dveřmi zamiřte mírně doprava a po schodech dolů - menza se nachází v polosklepním podlaží. Poznáte ji po velké místnosti plné židlí a stolků a občas i fronty, která se vine podél celého obvodu menzy až na chodbu. Jídelníček na dobu konání TV@J je zde.
  • Výdejna ČVUT Karlovo náměstí (Karlovo náměstí 13, Praha 2, nejbližší menza k Trojance): Tato menza je velmi dobře schovaná a na první pohled dokonce i zabezpečená. Vaše cesta začne vstupem skrz hlavní vchod FEL/FS ČVUT, vybavený turnikety. Těmi se však nenechte odradit, neboť bývají často otevřené dokořán. Pokud zrovna ne, počkejte si, až někdo bude procházet a směle proklouzněte za ním. Pokud dlouho nikdo nepůjde, oslovte vrátného v budce a on vás pustí. Po průchodu turnikety zamiřte přímo dál do hloubi budovy. Projdete mezi dvěma stoupajícími schodišti, kolem Foucaltova kyvadla až do studovny, kterou opustíte východem po pravé straně. Pak se kolem několika jídelních automatů dostanete až na dvorek. Zde se vydejte doleva a dvorek obcházejte, dokud nepřijdete ke vchodu do menzy. Jde o podlouhlou budovu, jejíž strop zevnitř krášlí žlutý jeřáb.
  • Restaurace Castle Residence (Květinářská 755, Praha 8, nejbližší restaurace k Tróji): Zde jsem nikdy nebyla, proto jste bohužel odkázáni na mapu a garanta miniprojektu.

Svačiny

Svačiny po většinu dní nezajišťujeme. Po velkém úspěchu z ročníku 2018 ale zopakujeme tradiční konferenční coffee breaky s drobným občerstvením ve čtvrtek a v pátek. Coffee break zahrnuje, jak název napovídá, hlavně kávu, ale také čaj a drobné občerstvení typu sušenky.

Večeře

ASI BUDEME od 2020 zajišťovat. Plánujeme to. Uvidíme.

STARA INFORMACE:Večeře nezajišťujeme s výjimkou občerstvení v rámci společenského večera - kasina ve čtvrtek. To bude jídla dost pro všechny (zdarma v ceně akce). Těm ubytovaným na Strahově se nabízí večeře ve zdejší menze (akorát si je budete muset zaplatit sami, lísteček od nás nedostanete), ostatní menzy nabízejí pouze obědy. Nažhavte Google a vytipujte si restaurace předem, nebo vyzpovídejte pražské účastníky.

Další tipy na jídlo

Faktická poznámka - na obědy jsme vám vybrali taková místa, kde se dostanete teplé jídlo a stihnou odbavit velkou skupinu. Pokud se rozhodnete jít na oběd někam, choďte individuálně nebo v malých skupinách, ať je nezahltíte. Jste v centru města, spousta restaurací v okolí má polední menu za ještě relativně rozumné ceny, ale večeře jsou zpravidla drahé.

Co se vlastního vyvařování týče, buďte ke kolejím raději skeptičtí. Strahov sice má kuchyňky, ty ale většinou nejsou vůbec vybavené, takže musíte mít vlastní hrnce, vlastní talíř, vlastní příbory, vlastní Jar a houbičku... Jednodušší je pravděpodobně zajít někam anebo si koupit jídlo, co nevyžaduje další přípravu, stylu chleba se salámem.

Po kliknutí na název lokality se vám rozbalí informace.

Jste v samotném historickém centru města, prakticky v židovské čtvrti, takže nečekejte, že to zde bude levné.

Nejbližší obchod se směsným zbožím je asi Žabka (Maiselova 62/8, Kaprova 16/9, U obec.dvora 793/2), ale je to trochu dražší obchod. Pokud se chcete trochu projít, tak asi nejblíže je Albert na Můstku, případně hledejte Alberty, Billy či podobné řetězce.

Pokud byste chtěli něco levného, tak je blízko KFC, v průběhu poledne se do stovky vejde Pizza Maestro. Relativně rychlá a nepříliš drahá čína se podává v restauraci Perly Asie.

Trojanka je prakticky jediné místo konání Týdne vědy, kde není nouze o obchody a restauraci. Zvláště studenty oblíbená je pekárna ve Václavské pasáži, hned vedle ní je večerka, o něco dále pak malé nákupní centrum včetně Billy. V pasáži je asijská restaurace, další pak o kousek dál. V Krčmě U Parašutistů jsem jedla léta Páně 2011, kdy jsem na Jaderce byla se spolužáky na dni otevřených dveří, desetiminutovou procházkou dál je můj můj oblíbený kebab... Ale obecně bych doporučila prostě využít Googlu a podívat se, na co máte chuť dnes, protože výběr je opravdu veliký.

V ročníku 2018 jsme zajišťovali předplacený oběd v 4* restauraci Castle Residence, ale letos s námi moc nekomunikovali, a tak sem na oběd můžete jako civilisté se stravenkami. Večeře by vás zde ovšem vyšla hodně draho. Menza Troja je podle informací na webu už zase otevřená, takže sem směle můžete zavítat. Restaurace Pawlovnia je nejspíš stále uzavřená. Je možné využít bufet (otevřený asi 8 - 16) v přízemí budovy poslucháren MFF UK. Ještě je v blízkosti jedna vietnamská restaurace a pak na kolejích se někde skrývá kolejní obchůdek.

V rámci komplexu Strahovských kolejí je menza, jejíž část s názvem restaurace má otevřeno Ne-Čt od 11.00 do 20.30 (resp. Pá-So 11.00 - 19.30), takže si tam kdykoliv v té době můžete zajít na salát, hlavní jídlo, polévku, zákusek, atp. Poté by měly být na každém bloku automaty na bagety a měla by tady fungovat večerka. Moc jiných příležitostí v blízkém okolí není.

Co se týče nějakého většího obchodu, dá se jet např. do Tesca na Anděl (OC Nový Smíchov) je to cesta jedním autobus a jsou tam i další obchody.

Nejblíže koleji se nachází Restaurace Větrník a jedna Norma.

Archivní přednáška

Archiv

Naleznete v něm informace o proběhlých ročnících včetně sborníků ke stažení.


Reakce účastníků, na obrázku vidíte selfies, co nafotili v průběhu Pevnosti Břehyard

Proč se zúčastnit?

Zajímá tě, co se účastníkům na Týdnu vědy na Jaderce líbilo v minulých letech?